Skip to content

FAQ - Probiotyczny sok z Młodego Jęczmienia

Najczęściej zadawane pytania dotyczące
probiotycznego soku z Młodego Jęczmienia

 W razie dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu.

Czym jest „młody jęczmień”? Skąd pochodzi wasz młody jęczmień?

Termin „młody jęczmień” odnosi się do siewek jęczmienia do 200 godzin po wykiełkowaniu.

Nasz ekologiczny Młody Jęczmień pochodzi z naszej własnej uprawy zamkniętej. Jest on zbierany do 8 dnia (192 godziny) wzrostu, kiedy zawiera najwięcej wartości odżywczych. Kiedy osiągnie on pożądane wartości, jest natychmiast przygotowywany do wielotygodniowej fermentacji z wykorzystaniem mikroorganizmów probiotycznych.

Czym jest probiotyczny sok 

z Młodego Jęczmienia?

Jest to wyciśnięty sok z uprawianego przez nas świeżego Młodego Jęczmienia poddany procesowi wielotygodniowej fermentacji beztlenowej z udziałem żywychkultur bakterii probiotycznych.

Dla kogo jest przeznaczony?

Sok  jest przeznaczony dla wszystkich grup wiekowych, o różnej aktywności fizycznej. Stosowany profilaktycznie, jak i w okresach rekonwalescencji. 

Pomocny dla osób z: nowotworami, chorobami neurodegeneracyjnym, nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą, reumatoidalnym zapaleniem stawów, hipercholesterolemią, problemami układu trawiennego (wrzodami żołądka, schorzeniami jelit). Pomocny również dla osób w stanach depresyjnych i dla osób narażonych na większy stres.

Przyjmowanie jest również zalecane w leczeniu dolegliwości, takich jak problemy skórne, oparzenia czy nieświeży oddech.

Dlaczego probiotyki w formie płynnej?

Probiotyki w formie płynnej wykazują pełną witalność i aktywność biologiczną, nie wymagają uwodnienia i wyjścia z uśpienia metabolicznego, jak ma to miejsce w przypadku probiotyków w formie suchej. Przeprowadzone badania pokazują, że forma płynna probiotyków może ułatwić dostarczanie żywych i aktywnych bakterii probiotycznych do jelit. Probiotyki w płynie są zdolne do natychmiastowej kolonizacji i wzrostu na błonach śluzowych jelit, dlatego korzystne skutki ich przyjmowania są odczuwalne już w krótkim odstępie czasu od ich spożycia.

Czym wasz sok różni się od innych na rynku ?

Nasze produkty różnią się od innych między innymi tym, że mamy całkowitą kontrolę nad całym procesem powstawania soku probiotycznego – od uprawy ziarna jęczmienia, przez uprawę Młodego Jęczmienia, po proces powstawania finalnego produktu. Nasz sok różni się również tym, że produkt powstaje wyłącznie z uprawianego przez nas świeżego Młodego Jęczmienia. Obecne na rynku produkty z udziałem młodego jęczmienia są suszone (proszek z soku lub proszek z mielonej trawy jęczmiennej) i/lub pasteryzowane (soki, ekstrakty wodne). Każde przetwórstwo niesie straty w wartości odżywczej produktu. Nasz bardzo krótki proces przygotowania i sam długotrwały proces fermentacji naszego Młodego Jęczmienia, nie tylko pozwala na zachowanie wartości odżywczych, a jednocześnie dodaje wiele innych dodatkowych.

Podsumowując: począwszy od pola, kontrolujemy cały proces od wytwarzania produktu ; używamy wyłącznie własnego świeżego Młodego Jęczmienia; produktu nie poddajemy żadnej obróbce termicznej.

W jaki sposób przechowywać ?

Przed otwarciem można przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Spożyć do 30 dni od otwarcia. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

  Jaki jest skład surowcowy?

Skład surowcowy to: młody jęczmień* (97%), topinambur*, kompleks probiotycznych mikroorganizmów **, melasa trzcinowa*, szara sól morska, kwas askorbinowy.

*  certyfikowany składnik ekologiczny

**  powstał w wyniku fermentacji z udziałem probiotycznych mikroorganizmów Lactobacillus plantarum i melasy trzcinowej* oraz topinambura*.

Wszelkie cukry w wyrobie gotowym występują w formie przetworzonej, przefermentowanej. Probiotyk nie zawiera substancji słodzących.

  Jakie składniki odżywcze zawiera sok probiotyczny?

Do najważniejszych składników odżywczych występujących w soku zaliczamy:

• aminokwasy: tryptofan, kwas glutaminowy, alanina, kwas asparaginowy, metionina, arginina, lizyna, cystyna, glicyna, histydyna, izoleucyna, leucyna, fenyloalanina, prolina, seryna, treonina, tyrozyna, walina, małe polipeptydy;

• witaminy: A, B1, B2, B3, B4, B6, B7, C, E, K

• minerały i pierwiastki śladowe: cynk, selen, fosfor, potas, wapń, bor, chrom, kobalt, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, sód, siarka i więcej niż 70 innych mikroelementów w śladowych ilościach

• kwasy tłuszczowe: linolenowy i linolowy

Ponadto: O-glikozyl izowiteksyna, dysmutaza ponadtlenkowa (SOD), katalaza (CAT) ,peroksydaza (POX), amylaza, proteaza, karotenoidy, chlorofil, kwas mlekowy.

W jaki sposób stosować sok probiotyczny ?

Dorośli: do 25 ml przed lub po posiłku maksymalnie 2 razy dziennie.

Dzieci powyżej 3 roku życia:  do 10 ml przed lub po posiłku, maksymalnie 2 razy dziennie. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Preparat nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Przed otwarciem lekko wstrząsnąć całą butelką. Przed spożyciem wymieszać z sokiem lub wodą niegazowaną.

Jakie są przeciwwskazania 

do zażywania soku?

Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu.

Kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia piersią powinny skonsultować się z lekarzem.

Dlaczego butelka z tworzywa sztucznego?

Żywe szczepy bakterii w wyższej temperaturze niż 20 ° C mogłyby potencjalnie uaktywnić się i wytworzyć gazy, które spowodowałoby podwyższenie ciśnienia w butelce. Mogłoby to skutkować pęknięciem szklanej butelki.  Nasze opakowanie może jedynie nieznacznie napuchnąć.

Nasze opakowanie jest produkowane według wymogów branży farmaceutycznej.

Skąd pochodzi jęczmień do waszej produkcji?

Ziarno jęczmienia pochodzi z naszych własnych  certyfikowanych ekologicznych upraw. Jęczmień rośnie w czystej glebie, o którą dbamy osobiście bez stosowania zbędnej agrochemii. 

Dlaczego uprawiamy w systemie zamkniętym, a nie na polu? Czy nie byłoby bardziej naturalnie?

Istnieje wiele badań potwierdzających, że najwięcej składników odżywczych młody jęczmień posiada do 8-10 dnia wzrostu. W tym okresie, kiełek czerpie energię i materiał do wzrostu głównie z substancji zapasowych zawartych w ziarnie. Z czynników zewnętrznych, które potrzebuje do wzrostu to: odpowiednia temperatura, woda, powietrze i światło.

Dzięki naszej autorskiej metodzie zamkniętej możemy te czynniki kontrolować, jak i utrzymać wysoką czystość uprawy. Dzięki temu mamy również całoroczny dostęp do świeżego Młodego Jęczmienia o najwyższej wartości odżywczej.

Na dnie butelki pojawił się osad. Co to jest?

Tak, może wystąpić osad na dnie butelki powstały przez naturalną aktywność bakterii probiotycznych. Są to metabolity mikroorganizmów i są całkowicie bezpieczne do spożycia.

Skąd wiecie o młodym jęczmieniu? Dlaczego skupiliście się na nim?

Prowadząc zdrowszy tryb życia od jakiegoś czasu zaczęliśmy stosować Młody Jęczmień w naszej kuchni.  Doświadczyliśmy na własnej skórze jego pozytywne działanie.

Znając jego dobroczynne właściwości zdrowotne postanowiliśmy dodać go do codziennej racji pokarmowej paszy naszych zwierząt.

Okazało się, że zwierzęta go uwielbiają! Młody Jęczmień nie tylko smakuje, ale wpływa korzystnie na zdrowie i dobrostan zwierząt. Młody Jęczmień okazał się idealnym wyborem dla naszych zwierząt hodowlanych. 
Na naszym gospodarstwie dodawaliśmy go do paszy kurom nioskom, drobiowi mięsnemu i krowom mlecznym.
Odwiedziliśmy również gospodarstwa i producentów we Włoszech, Turcji, Hiszpanii, Litwie oraz Portugalii, gdzie stosuje się młody jęczmień jako dodatek paszowy dla różnych zwierząt. 
W pewnym momencie potrzebowaliśmy większych ilości i zmotywowani doświadczeniem własnym oraz potwierdzeniem słuszności koncepcji w innych gospodarstwach – stworzyliśmy własny autorski system uprawy Młodego Jęczmienia. 

Ziarno do jego uprawy pozyskujemy z naszych własnych certyfikowanych ekologicznych pól.