Skip to content

FAQ - Chleb ze skiełkowanych zbóż

Najczęściej zadawane pytania dotyczące chlebów ze skiełkowanych zbóż​

 W razie dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu.

Dlaczego chleb ze skiełkowanego zboża?

Kiełkowanie uwalnia i przekształca wiele złożonych składników odżywczych w prostsze formy, które są następnie łatwiej wchłaniane przez organizm.

Konwencjonalne przetwarzanie zbóż na rafinowaną białą mąkę usuwa z niej duże ilości składników odżywczych. Traci ona wtedy nawet 80% błonnika. Produkty z rafinowanej mąki nie tylko tuczą, ale i nie zaspokajają łaknienia, często wywołują zaburzenia metaboliczne. 

Podczas kiełkowania dochodzi do rozkładu skrobi na prostsze węglowodany, co wydobywa naturalną słodycz z pełnych ziaren. Oznacza to, że chleb z kiełków można przygotować bez dodatku cukru. 

Chleby z kiełkami zbóż są bardziej odżywcze stając się znacznie zdrowszą opcją niż inne chleby.

Czy to jest chleb esseński? Czy to jest chleb Ezechiela?

Chleb esseński wg źródeł apokryficznych miał postać podpłomyków i był podsuszany na słońcu. Nie był on pieczony. Jeżeli chodzi o skład to jest on taki sam jak nasze chleby. Chleb Ezechiela ma całkowicie inny skład surowcowy, występuje w nim między innymi mąka.

Jaki jest skład surowcowy chlebów?

„Chleb ze skiełkowanej pszenicy” to 100% skiełkowanej pszenicy EKO.
„Chleb ze skiełkowanego żyta” to 100% skiełkowanego żyta EKO.

Jak jest wypiekany ten chleb?

Dla zachowania większych wartości odżywczych ten chleb jest wypiekany w temperaturach niższych niż chleby tradycyjne. Temperatura wypieku to około 150 ͒C.

Dlaczego ten chleb ma tak długi termin do spożycia? 

Dlaczego jest pasteryzowany?

Połączenie pasteryzacji i odpowiedniego opakowania pozwala nam zapewnić długi okres przydatności do spożycia naszych produktów bez żadnych dodatków w postaci konserwantów.

Ten chleb ma inną konsystencję niż tradycyjne. 

W jaki sposób najlepiej go kroić?

Najlepiej użyj ostrego noża kuchennego bez ząbków. Zmocz go zimną wodą. Delikatnie tnij do przodu i do tyłu, wykonując jedynie minimalny nacisk w dół. Nie wbijaj noża w bochenek na siłę.