Skip to content

Chleb ze skiełkowanych zbóż

jeden z Najzdrowszych rodzajów chleba na świecie

Kilka słów o naszym unikalnym 
chlebie ze skiełkowanych zbóż

Nasze chleby ze skiełkowanych  zbóż są produktami o unikalnych walorach odżywczych i smakowych, znacznie różnią się od innych dostępnych na rynku. Wypiekane bowiem są bezpośrednio z ziaren zbóż, które przeszły proces kiełkowania. 

Kiełkowanie zbóż sprawia, że chleb staje się bogatszy w składniki odżywcze, zwiększa się  zawartość witamin, a składniki mineralne stają się łatwiej przyswajalne przez organizm. 

Nasz chleb ze skiełkowanego zboża to nie tylko smaczna alternatywa, ale również pożywna i sycąca opcja dla tych, którzy zwracają uwagę na zdrowe odżywianie.  

Nasze chleby nie zawierają mąki. Pozbawione są również drożdży i cukru. Ziarna do kiełkowania pochodzą  z certyfikowanych upraw ekologicznych, gdzie uprawy prowadzone są przy wykorzystaniu naturalnych nawozów, bez użycia zbędnej chemii. 

Ten wyjątkowy chleb, nie tylko zaspokaja podniebienie, ale także dostarcza cennych składników odżywczych.

Wartość odżywcza

Przedstawiamy kilka powodów, dzięki którym możesz zrozumieć, że kiełkujący chleb jest bardzo pożywny i jest zdrowszym wyborem od innych chlebów.

W procesie kiełkowania dochodzi do rozkładu substancji antyodżywczych, takich jak fityniany,  inhibitory trypsyny i garbniki. Te substancje antyodżywcze występujące w roślinach są im potrzebne aby chronić je przed atakiem drobnoustrojów czy szkodników. O ile roślinom są one potrzebne, to ludziom już nie, ponieważ ograniczają i utrudniają wykorzystanie składników odżywczych w naszych organizmach.

Kiełkowanie odblokowuje ważne składniki odżywcze, takie jak żelazo, magnez, cynk, fosfor i witaminy z grupy B. Kiedy ziarna kiełkują, enzymy rozkładają białka na aminokwasy, a skrobię na prostsze węglowodany, które roślina może wykorzystać – a te stają się łatwiejsze w przyswojeniu przez ludzi.

Kiełkowanie uwydatnia  również prebiotyczne zalety błonnika zawartego w pełnych ziarnach. Błonnik prebiotyczny wspiera przyjazne bakterie w układzie trawiennym. Dzięki temu możesz jeszcze bardziej cieszyć się satysfakcjonującymi i wspomagającymi trawienie korzyściami płynącymi z kiełkujących ziaren zbóż.

Konwencjonalne przetwarzanie zbóż na rafinowaną białą mąkę usuwa z niej duże ilości składników odżywczych. Traci ona wtedy nawet 80% błonnika. Produkty z rafinowanej mąki nie tylko tuczą, ale i nie zaspokajają łaknienia, często wywołują zaburzenia metaboliczne. Osoby spożywające duże ilości produktów zawierających taką mąkę znacznie częściej chorują na cukrzycę albowiem zawiera ona duże ilości prostych węglowodanów, które nie są  źródłem energii, a jedynie wywołują skoki poziomu cukru we krwi.

Skiełkowana pszenica ma ponad 3 krotnie wyższą zawartość kwasu foliowego niż pszenica nie skiełkowana.

Kiełkowanie zwiększa zawartość: polifenoli , beta-karotenu, witaminy C i witaminy E. Przeciwutleniacze te pomagają chronić organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników.

Kiełkowanie zmniejsza zawartość glutenu  nawet o 47% w ziarnach.

Proces kiełkowania zmienia fenole, flawonoidy i inne naturalne związki, które nadają żywności smak na takie, które powodują, że chleby ze skiełkowanego ziarna stają się jeszcze smaczniejsze! Są one cenione za subtelną słodycz i złożony profil smakowy. Są również bardziej sycące, dlatego spożywa się je w znacznie mniejszych ilościach.

Podczas kiełkowania dochodzi do rozkładu skrobi na prostsze węglowodany, co wydobywa naturalną słodycz z pełnych ziaren. Oznacza to, że chleb z kiełków można przygotować bez dodatku cukru. 

Chleb ze skiełkowanych zbóż:

  • zawiera dużą ilość łatwo przyswajalnych składników odżywczych
  • ma niższą zawartość węglowodanów
  • zawiera więcej białka i błonnika
  • jest łatwiejszy do strawienia
  • ma niższą zawartość glutenu, substancji antyodżywczych oraz ma niższy indeks glikemiczny 

" Jest to jeden 
z najzdrowszych rodzajów chleba na świecie"